Napjainkban pörög az ingatlanpiac és számos új lakás épül, ami csábítóan hat az otthonra vágyó fiatalokra és idősebbekre egyaránt. Hiszen egy új építésű lakás a legmodernebb építőanyagokból készül, minden kényelemmel ellátott, energiatakarékos és esztétikus, megtalálhatjuk álmaink otthonát.
A nélkül, hogy el akarnám venni az otthonra várakozás örömét, felhívom a figyelmet -a teljesség igénye nélkül- pár veszélyre ami miatt a az álom rémálommá válhat.

– Az első, hogy soha ne vásároljunk lakást már a tervezőasztalról, akármilyen igényesek és szépek a tervezett lakások, amíg érvényes építési engedélyt nem tud felmutatni az építtető. Előfordul, hogy már az építési engedély beszerzése előtt megkezdik az értékesítést és az előszerződésben, vagy szerződésben foglaltak szerint már pénzt is kér a beruházó, mert szüksége van rá az építkezés megkezdéséhez. Viszont semmi garancia nincs arra, hogy az építési engedélyt az építési hatóság megadja, vagy olyan formában adja meg, amire szerződtünk. Ha nem adják meg az engedélyt, akkor gondolkodhatunk, mikor és hogyan jutunk hozzá az előre befizetett pénzünkhöz.
– Ha nem az eredeti terveknek megfelelően engedélyezi a hatóság az építkezést, akkor a következő lehetőségeink vannak:
– elállunk a szerződéstől és visszaköveteljük a befizetett összeget, foglaló esetén annak kétszeresét és kártalanítást is kérünk
– elfogadjuk a módosított terveket, aláírjuk a módosított a szerződést és vállaljuk az esetleges költségnövekedés terhét

-Szinte mindegyik projekt befejezése csúszik a tervezett határidőhöz képest. Ez több problémát vethet fel, ha a határidő csúszást nem kalkuláltuk be előre.
– Amennyiben a kezdő részlet befizetése saját korábbi lakásunk vételárából történt, lakhatásunkat vagy albérletben, vagy rokonoknál kell megoldani. Nem mindegy, hogy meddig kell fizetnünk az albérleti díjat, vagy szűkösen, szorongva meghúzva magunkat kellemetlenséget okozunk hozzátartozóinknak.
– Komolyabb hátrány is érhet, ha a vételár megfizetéséhez hitelre is szükségünk van. A bankok a folyósítást meghatározott készültségi fok eléréséhez kötik. A hitelt előzetesen kell igényelni, pozitív elbírálása esetén a bank meghatározott ideig tartja rendelkezésünkre. Ha a használatba vételi engedélyt nem tudjuk a rendelkezésre bocsátási idő alatt produkálni, újra kezdhetjük a hiteligénylési ceremóniát a költségeivel együtt (több százezer forint). A CSOK igénybevétele még több buktatót rejt magában. A pénzintézet ennek folyósítását nem a használatba vételi engedélyhez köti, hanem az ingatlan albetétesítése a feltétel. A használatbavételi engedély és az albetétesítés között hosszú idő telhet el, mert ehhez a tulajdonosoknak egyhangúlag el kell fogadni a társasház alapító okiratát és tudjuk, hogy ez nehéz történet. A CSOK teljes összege nem automatikusan jár, hanem az igénylő egyéb hiteleinek figyelembe vételével állapítják meg azt.

-Az új építésű lakások értékesítését gyakran segítik azzal az ígérettel, hogy ingyen biztosítanak ügyvédet az adásvételi ügylet lebonyolításához. Először is, ez a szolgáltatás nincs ingyen, beépítették a díjat a vételárba.
Másodszor az eladó által megbízott ügyvéd nyilvánvalóan a megbízója érdekeinek megfelelő garanciákat fog beépíteni a szerződésbe és nem a vásárlókat védi meg a veszélyektől.
Az eladó érdekeit védő garancia lehet pl. a késedelem kivédésére kötbérmentes időszakok kikötése,
vagy vis majornak (elháríthatatlan oknak) minősíteni a munkaerőhiányt, az anyaghiányt, az esőt, a fagyos napokat, stb.
Ezért szükséges az újépítésű lakás vásárlása esetén saját ügyvédet is megbízni, aki az eladó által rendelkezésre bocsátott szerződési javaslatot áttekintve, olyan vevők érdekeit képviselő garanciák beépítését kezdeményezheti mint pl.: a késedelem esetére járó kötbér, az elállási jog. Biztosítani kell, hogy a vevő megtekinthesse a kérdéses lakást még a többmilliós vételár kifizetése előtt.
Az új lakásokat az építtető legtöbb esetben projecthitel igénybevételével építi meg, a pénzintézet pedig minden egyes albetétre rávezeti teherként a többszázmilliós hitelt biztosító jelzálogjogot és a vevő így vásárolja meg az ingatlant. Ezért kell a tehermentesítésre vonatkozó szerződéses kikötéseket alaposan megvizsgálni, hogy megfelelő biztonságot nyújtanak-e a vevő részére.

Hozzászólás lehetséges az ügyvédnő Facebook oldalán!