” A kamara keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: számos tévhit és félreértés övezi a végrendelkezést. Példaként kiemelték, hogy a magyarok kétharmada szerint a szóbeli ígéret egyenértékű az írásba foglalt végakarattal. A polgári törvénykönyv szerint azonban szóban végrendelkezni csak speciális esetekben lehetséges, akkor, „ha az illető az életét fenyegető olyan rendkívüli helyzetben van, amely írásbeli végrendelet tételét nem teszi lehetővé”. Tehát „általában nem tekinthető érvényes végakaratnak a családi összejöveteleken elhangzott szóbeli ígéret” – tették hozzá. ” Forrás: Demokrata.hu

A cikkben közzétett felmérési adatok elgondolkodtatóak.
A magyarok túlnyomó többsége teljesen tájékozatlan a végakarat nyilvánítás szabályai illetően, pedig egy élet munkájának eredményét kívánjuk átruházni ez alkalommal.

Persze az öröklésre és a végrendelkezésre vonatkozó szabályok még jogi szakember számára is bonyolultak. Az évtizedek óta változatlan formában hatályban lévő öröklési szabályokat pedig az új Ptk módosította jelentős mértékben. Ezért a végrendelkező akaratának megfelelő végrendelet készítése az adott családfa körültekintő, gondos feltérképezését igényli. 
Magam is mindig először lerajzolom az adott családfát, aztán lehet alkalmazni és ráilleszteni az öröklési szabályokat. 
Különösen a manapság oly gyakori mozaik családok esetében kell fokozott figyelmet fordítani arra, hogy végrendelkezés érvényes legyen.
A szabályok ismertetése helyett azt javaslom, hogy mindenki, aki végrendelkezni akar vagyonáról, forduljon jogi szakemberhez még akkor, mikor egészsége megengedi, hogy végrendelkezzen. Ez biztosítékot jelent arra, hogy érvényes végrendelet készüljön és a végrendelet elvesztése ellen is megvéd, mivel az ügyvéd által készített végrendelet kötelezően bekerül a Végrendeletek Országos Nyilvántartásába.

Dr. Lanczner Gabriella