Ügyfelek részéről gyakran hangzik el az a kijelentés, hogy “át akarom iratni” a lakásomat, házamat, telkemet a gyerekem, házastársam, testvérem nevére. A kívánság teljesíthető, de nem mindegy, hogy milyen szerződéssel kerül más tulajdonoshoz az ingatlan.

Az átruházás történhet ellenérték fejében, vagy ingyenesen.

Az ellenérték lehet pénz, vagyis az ingatlan vételára, ilyenkor adásvételi szerződésről beszélünk.

Pénz formájában történik az ellenérték megfizetése az életjáradéki szerződések keretében is, de ilyenkor nincs meghatározva a konkrét vételár, hanem havi fix összeg megfizetésében állapodnak meg a felek, melyet a tulajdonos élete végéig kell fizetni.

A tartási szerződéseknél a az ingatlan ellenértéke a rászoruló tulajdonos részére élete végéig nyújtott természetbeni ellátás. A tulajdonjog ilyenkor a szerződés megkötésével az eltartó javára lesz bejegyezve, az eltartott javára pedig holtig tartó haszonélvezet.

Öröklési szerződések esetén az ellenérték lehet természetbeni juttatás, tartás, de a tulajdonjogot csak az örökhagyó halála után szerez az eltartó, hagyatéki eljárás lefolytatását követően.

Az ingyenes ingatlan átruházás pedig ajándékozási szerződés megkötésével oldható meg.

Fontos, hogy az adott élethelyzetnek leginkább megfelelő szerződéstípust válasszuk ki, és az sem mellékes körülmény, hogy maximálisan ki kell használni a jogszerű költségcsökkentési lehetőségeket. (illeték, személyi jövedelemadó). Ha ebben a körben kérdés merül fel valakiben, írjon üzenetet, szívesen válaszolok.

Dr. Lanczner Gabriella