Fontos kérdéseket kell előre eldöntenie, kitalálnia a leendő vállalkozónak és ennek megfelelően szükséges a megfelelő cégforma megtalálása, kiválasztása. Néhány fontosabb tényezőt felsorolunk, de ezeken felül nem árt még a cég alapításának, megszűnésének lehetőségeit végiggondolni, illetve a beruházásokhoz, megrendelésekhez, leendő partnereinkhez való megfelelés is befolyásolhatja a vállalkozásunk formáját.

Milyen tevékenységet fog végezni?

Egyes tevékenységeket kötelezően előírt cégformában szükséges végezni (pl.: biztosítási alkusz cégek)

Induló tőke nagysága

Kulcskérdésű, hogy az alapító tag(ok) mekkora befektetéssel szeretnék elindítani vállalkozásukat. Kisebb tőke esetén a Kkt vagy Bt a megfelelő, nagyobb tőke esetén a 3 000 000 forint tőke szükséges a Kft-hez, 5 000 000 tőke az Rt alapításához. Alapításkori költségekkel is számolni kell: ügyvédi cégalapítás díja, beruházások, eszközök, áruk beszerzése. Amennyiben induláskor nincs meg a megfelelő nagyságú tőke, osztalékfizetési korlát lép életbe.

Tagok száma:

Egyszemélyes vállalkozás indításához a Kft a legmegfelelőbb, Bt és Kkt alapításához legalább 2 tag szükséges.

Felelősségvállalás kérdése

Cégformától függően változik a vezető felelőssége a cég kötelezettségeiért.

A Bt és Kkt tagjai teljes vagyonukkal felelnek a cégük tartozásáért.

A Kft estében a „korlátolt” szó a tagok korlátolt felelősségét jelzik. Nagyobb kockázatú vállalkozás esetében érdemes elgondolkodni a Kft alapításon, a legtöbben ezt a formát válasszák cégalapításkor.